15.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlegătorii invizibili

Alegătorii invizibili

Sute de craioveni riscă să nu voteze la alegerile parlamentare din noiembrie pentru că autorităţile centrale au uitat să includă şi blocurile în care locuiesc aceştia în colegiile uninominale trasate în oraş.

Situaţia, similară celei din Braşov, unde 54 de străzi nu se regăsesc în împărţirea pe colegii uninominale, a fost sesizată de municipalitatea craioveană după confruntarea listei cu secţiile de votare din Craiova şi blocurile arondate la acestea şi anexa hotărârii de guvern prin care au fost împărţite colegiile uninominale din ţară. Autorităţile locale au constatat că în cele patru colegii pentru Camera Deputaţilor aferente Craiovei au fost făcute câteva greşeli, în urma cărora sute de craioveni n-ar putea să îşi exercite dreptul la vot pe 30 noiembrie. Concret, este vorba de câteva blocuri uitate cu totul din listă, alte câteva trecute greşit în colegii şi altele cărora autorităţile le-au greşit denumirea. Greşeli s-au făcut în toate colegiile trasate pentru Craiova, însă cele mai multe se regăsesc în colegiile 1 şi 2. Printre blocurile uitate de autorităţi se numără 171I, de pe strada Elena Farago din Craioviţa, 162B, de pe Bulevardul Oltenia, tot din Craioviţa, sau 104A1, de pe Aleea I Castanilor. Majoritatea greşelilor făcute se referă însă la denumiri eronate ale blocurilor. Blocuri denumite cu litere mari au fost trecute cu litere mici în hotărârea de guvern, astfel încât locuitorii de aici nu vor fi arondaţi la nici o secţie de votare.

Demersuri pentru corectarea greşelilor

Greşelile decrise mai sus îşi vor produce însă efectele doar dacă guvernul nu emite în timp util o nouă hotărâre de guvern cu modificările propuse. Primăria Craiova a sesizat deja Instituţia Prefectului, singura abilitată să comunice direct cu Autoritatea Electorală Permanentă şi să iniţieze un proiect de hotărâre de guvern pentru corectarea greşelilor. „Acolo unde s-au făcut greşeli, am cerut modificarea actului normativ. Am trimis la Autoritatea Electorală Permanentă documentaţia şi am primit confirmarea că Autoritatea a primit modificările trimise de noi. Sperăm ca în cel mai scurt timp să fie emisă o nouă hotărâre de guvern“, a declarat, pentru GdS, prefectul de Dolj, Silviu Dumitru. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS